Blogg

TV4 Dömd för Smygreklam i HD

Efter en långdragen rättsprocess har Högsta Domstolen nu dömt TV4 för smygreklam. Livesändningarna av Triss, Lotto och Keno i TV4 Nyhetsmorgon har fastställts som smygreklam för Svenska Spel och ska framöver märkas med spelbolagets varumärke. TV4 kan också tvingas att betala en böter.

TV4 Fälld för Brott mot Radio- och TV-lagen

I många år har Triss-skrapet, Lotto-dragningen och Keno-sändningarna varit ett fast inslag i TV4 Nyhetsmorgon, men nu har TV4 fällts för smygreklam och kommer att behöva märka dessa sändningar som reklam för Svenska Spel. Kanalen har inte märkt dessa sändningar som reklam tidigare och har inte skiljt dem från övrigt programinnehåll, vilket är en överträdelse mot Radio- och TV-lagen 8 kap. 5§.

En Långdragen Rättstvist avslutas

År 2019 lämnade Branschföreningen för Onlinespel, BOS, en anmälan till Konsumentombudsmannen, KO, som under år 2020 genomförde en granskning av TV4-sändningarna. KO fastställde att sändningarna bröt mot Spellagen på två punkter: saknad av uppgifter om 18-årsgränsen och kontaktuppgifter till Stödlinjen samt saknad av reklammärkning och avsändare.

Svenska Spel och TV4 hävdade under hela rättsprocessen att granskningen och kravet på att offentliggöra avtalet strider mot yttrandefrihetslagen, men efter flera omgångar i domstolarna vann KO tvisten och TV4 blev dömt för smygreklam.

En Pressad Situation för Statens Spelbolag

Påtryckningarna på staten att sälja ut Svenska Spel har ökat de senaste månaderna, inte minst från BOS vd Gustaf Hoffstedt som anser att den nya regeringen bör dra en skarp linje mellan att vara ett lagstiftande organ och ett vinstdrivande spelföretag.

Trech.se har varit i kontakt med Johannes Bergkvist, grundare av casinoutansvensklicens.one, och enligt honom är det förfärligt att se hur TV4 och Svenska Spel har tillåtits kringgå lagen och bedriva smygreklam under så lång tid. Han anser att det är en skam för rättsväsendet att det har tagit så lång tid att komma till en dom och att det är en fara för samhället att tillåta sådana praktiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X