Omnipollo är Sveriges stora stolthet i ölvärlden. De har byggt upp ett varumärke av klass och en produkt av kvalitet för ölälskare över hela jorden. Intresset för öl har nått nya höjder och nästan så att man kan kalla det en religion. Kanske var det lämpligt således att Omnipollo startade sitt första egna bryggeri i en gammal kyrka.
Snabbfakta om Omnipollos kyrka
Vad? | Bryggmästarna Omnipollos eget bryggeri och bar i en gammal kyrka |
Vart? | Sturegatan 41, Sundbyberg |
Utbud? | Omkring 15 sorter av deras eget öl, hamburgare och utsikt över ett fullt arbetande ölbryggeri |
Öppettider? | Onsdag & Torsdag 17–00, Fredag 15–00, Lördag 12–00, Söndag 12–20 |
Omnipollo – vägen till en egen kyrka
Grundarna av Omnipollo heter Henok Fentie och Karl Grandin. När de möttes och slog ihop sina kvaliteter som ölnörd och kreatör föddes idén som kom att bli en världssuccé. Omnipollo är mer än bara öl. Det är konst, attityd och show. Det är nästan lika mycket investerat i utsidan av flaskan som i insidan, har de själva sagt.
Vad är deras recept för denna framgång frågar man sig. Enligt dem själva har följande ingredienser varit avgörande:
- Tajming – intresset för ölbryggning var på uppgång när de hoppade på trenden
- Utseende – unik design av flaskor och etiketter
- Pop-up – bryggt och sålt sin öl internationellt
- Gränslöshet – galna smaker
- Investerare
Omnipollos hatt, flora och kyrka
Sakta men säkert bygger Omnipollo sig ett litet imperium med udda namn. De öppnade sin första bar och restaurang Omnipollos Hatt i Stockholm 2016. Den ligger på Hökens gata 1A. På menyn finns förstås ett stort urval av deras egna ölsorter och för den hungrige serveras det pizzor.
Under sommarsäsongen vaknar deras andra Stockholmsbar upp: Omnipollos Flora. I Humlegården har de sin egen lilla ölträdgård när regnet inte faller ner. Utöver den självklara ölen och hamburgarna finns där även ett glassutbud med spännande smaker.
2018 öppnade de en bar i Göteborg som snabbt blev mycket populär. De valde dock att stänga den till följd av pandemin. Den överläts då istället till deras vänner från Dugges bryggeri. Det var kanske klokt eftersom mycket energi redan gick åt deras stora projekt i Stockholm; kyrkan. Omnipollos kyrka slog upp portarna i september 2021.
Omnipollos kyrka från Tokyo till Nya Zealand
Hela vägen till Nya Zealand har deras flaskor hittat. När den exklusiva Anagram blueberry cheesecake imperial stout, från Omnipollo och Dugges, serverades i en bar i Auckland utbrast man “why is it so expensive?”. Priset var då motsvarande ungefär 200 kr för 20 cl.
Ölexperter är dock överens om att den kvalitet som serveras är värd pengarna. Bryggeriet är en internationell succé och har vunnit prestigefyllda priser i världen av ölprovningar. De har också slagit upp ett par barer utanför Sverige. I Tokyo hittar man Omnipollos Tokyo och i Hamburg ligger Omnipollos Hamburg som är deras tyska hak.
Omnipollos kyrka – bryggeriets ölsorter
Fram till starten av Omnipollos kyrka har bryggarna alltid använt sig av andra bryggerier. Det har resulterat i en mängd både mer och mindre traditionella smaker. I det nya bryggeriet fortsätter de på samma spår. Några av deras ölsorter är:
- Omnipollo Caleb Heaven Hill Barrel Aged Ugandan Vanilla Extra Extra Extra Imperial Stout (ej längre i produktion)
- Monk Magic Dynasty
- Bianca Brunch Bomb Maple Pancake Lassi Gose
- Space Cookie
- Pleroma Blackcurrant Raspberry Crème Brûlée Sour