Blogg

Linda Hammar – mer än sin sjukdom

Vanliga Svenssons känner nog till Linda Hammar som en av tv-personligheterna i dokumentären “I en annan del av Köping” som började sändas 2007. Där fick man följa henne och några andra deltagare på ett gruppboende för personer med olika funktionsvariationer.

Snabbfakta om Linda Hammar:

Vem?Linda Hammar är en svensk tv-personlighet.
Känd för?Linda Hammar slog igenom via programmet “I en annan del av Köping”.
Hur gammal?Hon är född 1972.
Var?Linda Hammar bor i Köping på ett gruppboende med 30 vänner med olika funktionshinder.

Linda Hammars kända bror

Linda Hammar är syster till Filip Hammar som många känner till som den ena halvan i duon Filip och Fredrik. De har tillsammans gjort program som Breaking News med Filip och Fredrik och Alla mot alla Filip och Fredrik. Linda har även varit gäst i Filips program Breaking News där hon avslöjade att hon ofta vann bråken med Filip när de var små. Deras mamma, Tiina Hammar, har berättat att Filip tyckte att det var orättvist att hans syster hade funktionshinder medan han själv inte hade det. Idag lever syskonen helt olika liv. Filip bor i USA och Linda bor kvar i Köping, men de har fortfarande en nära syskonrelation.

Linda Hammar mötte kärleken i programmet

I realityserien I en annan del av Köping, träffade Linda Hammar kärleken, inte en, utan två gånger. Första gången var det Mats Halvarsson och därefter Lars Åke Fransson år 2010. Men deras kärlek blev inte långvarig då Lars-Åke gick bort i mars 2022 efter ett hjärtfel. 

I en annan det av Köping har verkligen satt Köping på Sverigekartan och deltagarna gick från att vara doldisar till kändisar över en natt. För Linda har det bara lett till positiva saker. Hon har fått bättre självförtroende och har vågat prata mer inför grupp efter första säsongen sändes 2007. Att en serie där man skulle få följa några individer med funktionshinder skulle bli en sådan succé var det ingen som visste, även om Lindas bror Filip Hammar haft idén till serien ett bra tag innan den blev verklighet. Nästa år kommer ytterligare en säsong, den femte, av det populära programmet. Då finns chansen att se Linda och Lars-Åkes kärlek då inspelningen gjordes innan Lars-Åke gick bort.

Linda Hammars alla sjukdomar 

När Linda föddes märkte Lindas föräldrar ingenting särskilt. Men Lindas utveckling gick inte lika snabbt som hos andra barn. Då hon var 3 år upptäcktes att Linda hade ett lätt handikapp. Det gjorde att hon satt i rullstol redan som 3-åring. 

Lindas liv kantades inte av större problem förrän 2022 då Lindas fästman Lars-Åke avled efter en tids sjukdom. Han hade ett fel på hjärtat och somnade in i mars 2022. Linda sörjde Lars-Åkes död tillsammans med sin familj vilket ledde till mer sjukdom. Lindas bror Filip Hammar råkade smitta Linda med covid-19. Detta upptäckte man första när Filip skulle resa tillbaka till USA, då han testade positivt för covid. 

Kort därefter insjuknade Linda och tvingades isolera sig från sina nära och kära. Det blev tillslut så allvarligt att Linda fick åka till akuten. Där uppdagades det att hon även hade extremt lågt blodtryck. Enligt läkarna kan man knappt leva med så lågt blodtryck och flera tester gjordes. Läkarna kunde dock inte fastställa vad som orsakade hennes låga blodtryck och kunde därför inte ställa någon diagnos.

Linda Hammar – årets kvinna

År 2007 utsåg Aftonbladet Linda till “årets kvinna”. När 65 000 röster var räknade så stod det klart att Linda Hammar vunnit. Enligt Linda Hammar själv berodde vinsten på programmet och hennes charm. Linda kan nu stoltsera med att hon delar prispallen med andra års fantastiska vinnare såsom Hedi Fried, överlevare från förintelsen, och Magdalena Andersson, före detta statsminister i Sverige. 

De nominerade till årets kvinna 2007 var:

  • Anja Pärson
  • Carolina Gynning
  • Mia Törnblom
  • Nanne Grönvall
  • Mona Sahlin
  • Linda Hammar
  • Caroline Malmberg
  • Magdalena Graaf-Hedman
  • Solveig Ternström
  • Haddy Jallow

Linda Hammar är även en av årets 100 viktigaste kvinnor 2022 enligt Expressens reportage på internationella kvinnodagen den 8 mars. Linda firade detta med ett glas bubbel och gjorde en tumme upp till kameran som tack för att hon fick vara med på listan. Och just tummen upp har blivit ett signum för Linda Hammar, en kvinna som alltid har ett leende på läpparna enligt både hennes mamma Tina Hammar och hennes bror Filip Hammar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X