Blogg

Jonna Sima – journalist och ledarskribent

Jonna Sima föddes den 8 december 1980. Hon är främst känd som svensk journalist och, sedan 2018, som ledarskribent på Aftonbladet. Genom åren har hon fått mycket uppmärksamhet för sina krönikor. Hon skriver ofta texter med politiska och feministiska budskap. 

Korta fakta om Jonna Sima 

Fullständigt namnJonna Inger Sima
Känd förJournalist
ÅlderFödd 1980, alltså 43 år gammal 2023
Bor iStockholm
NummerJonna Simas telefonnummer är svårt att hitta på nätet

Jonna Simas karriär

Jonna Sima är kulturvetare och har bland annat läst idéhistoria vid Göteborgs universitet. Sin karriär som journalist inledde hon på tidningen Darling, då som musikskribent. Därefter gick hon vidare till Expressen. År 2005 började Sima på Aftonbladet, som musikkritiker och nöjesjournalist.

Jonna Sima har också arbetat som reporter på DN och SVT. Hon har även varit politisk redaktör på Dagens Arena. Under fyra års tid, mellan 2009-2013, var hon dessutom anställd som redaktör på tidningen ETC.

Under somrarna 2012- 2017 var Sima ledarskribent för Aftonbladet. Det var först 2018 som hon blev ordinarie ledarskribent på denna kvällstidning. Hon har skrivit flera uppmärksammade texter, som bland annat innehållit kritik mot Volvo. Dessutom har hon haft flera diskussioner med Ivar Arpi, Hanif Bali, Aron Flam och Anders Ygeman.

Jonna Sima på Twitter

Jonna Sima är aktiv på Twitter och har över 27 000 följare som följer hennes tweets dagligen. 

Om Jonna Sima på Wikipedia

På Wikipedia kan man bland annat hitta information om att Jonna Sima har medverkat i fyra antologier: 

  • Digfi: Mix – de 100 bästa albumen 2000–2004
  • En annan historia – Om Barumskvinnan, Mama Masika och 49 andra personer alla bör känna till
  • Den stora guiden till verkligheten – från livskriser till läppstift 
  • Kulturpolitikens liv efter döden – Åtta upplivningsförsök

Jonna Simas familj

I Jonna Simas familj finns det flera kända familjemedlemmar. Hennes pappa är filmaren och journalisten Jonas Sima. Han är född och uppvuxen i Ljusdal, och avlade en examen vid Uppsala universitet 1964. Jonas Sima arbetade för tidningen Expressen i 33 år, både som filmkritiker och som reporter. 

Samtidigt har Jonas Sima gjort egna dokumentärer och han skriver fortfarande krönikor för bland andra Hudiksvalls tidning och Ljusdals-Posten. Han har också skrivit ett antal böcker. Bland annat intervjuboken “Bergman om Bergman” (1970) och tre barnböcker om Blåsjöbarna (1974–1977).

Jonas Sima har dessutom gett ut en samling med kåserier av Anderz Harning, “Harnings bästa droppar” (1993) och skrivit en biografi om Snoddas, “Sverige i oskuldens tid” (1996). Och i skriften “Vi på Svartviksslingan” (2005) berättar han om människorna och deras öden i det bostadsområde, Minneberg i Bromma, där han växte upp.

Jonas Sima är gift med Jonnas mamma, Inger Edvardsson. Hon är filosofie magister och har skrivit flera läroböcker.

Skvaller om Jonna Sima

Såsom nästan alltid är fallet så finns det naturligtvis de som inte kan låta bli att skvallra om kända och framgångsrika personer. På Flashback finns det således en tråd som hållit igång ända sedan 2014, “Skvaller om Jonna Sima?”.

Det är dock ett litet tag sedan någon skrev om henne sist. Det var i september 2022, då signaturen Bhagavan vräkte ur sig att en ledare som Jonna Sima skrivit i Aftonbladet var fullkomligt vidrig. Han eller hon går till och med så långt som till att kalla Jonna Sima för en “lögnaktig slyna”.

Ledaren som orsakat detta påhopp handlar om desinformation på nätet. Enligt inlägget på Flashback så har Jonna Sima sagt att det lär ska vara väldokumenterat att sådan desinformation låg bakom Trumps vinst över Clinton i presidentvalet 2017. Bhagavan menar att det inte alls är väldokumenterat att så var fallet. Inlägget fortsätter med fler grava påhopp på Jonna Sima. Hon i sin tur bevärdigar sig naturligtvis inte med att bemöta kritik på det aktuella forumet. Det är ju en annan typ av människor, om de nu kan kallas det, som dväljs där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X