Teknik

iPhone 14 pro eller iPhone 13 pro – vad är skillnaden?

Redan ett år efter att iPhone 13 släpptes kom Apple ut med den nya iPhone 14. I takt med att tekniken utvecklas blir det svårare att läsa på om alla nya teknikprylar och vad som sker i teknikvärlden. Men om man är på jakt efter en ny iPhone så har man nu två bra alternativ att välja mellan: iPhone 14 Pro och iPhone 13 Pro. Telefonerna har många gemensamma funktioner, men det finns också vissa skillnader som bör tas i beaktande innan man bestämmer vilken modell man ska köpa. iPhone 14 Pro erbjuder den senaste tekniken, men iPhone 13 Pro är fortfarande en kraftfull mobil som också har flera av den nyare modellens funktioner, plus ett lägre pris.

iPhone 14 olika modeller

Den nya modellen iPhone 14 kommer att finnas i fyra olika modeller: iPhone 14, iPhone 14 plus, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Alla modeller kommer att ha en OLED-skärm med True Tone-teknik som ger enastående färgåtergivning och bildkvalitet. Till skillnad från iPhone 13, finns det ingen 14 mini modell. Istället har Apple kommit ut med den nya iPhone plus modellen, som är identisk till iPhone 14 men är något större och har ingen av funktionerna som finns i pro eller pro max.

iPhone 14 med uppgraderad prestanda

iPhone 14 Pro kommer med ett A16 chip som ger denna mobilen den bästa prestandan hittills. Det betyder att mobilen kan hantera de mest krävande uppgifter med lätthet, såsom att spela grafikintensiva spel eller redigera videor. Modellen har också en 6-kärnig GPU som ger förbättrad grafisk prestanda jämfört med tidigare modeller. Det är dock bara iPhone 14 pro och pro max som kommer med detta chipet. iPhone 14 och iPhone 14 plus har samma A 15-chip som finns iPhone 13 pro och pro max modellerna.

Nya kamerafunktioner med iPhone 14 pro

Den nya iPhone 14 pro kommer med en Action Mode funktion. Med denna nya funktionen kan men spela in högkvalitativa videor även om man utför aktiviteter som skidåkning, mountainbiking eller andra utomhusaktiviteter. Förutom denna nya funktion har Apple också förbättrat kameran på iphone 14 modellerna. iPhone 14 Pro har en 12 MP bakre kamera med f/1.6-bländare, 1,7 µm pixelstorlek och optisk bildstabilisering samt ett True Depth-system som består av 10 MP + SL 3D-sensor med f/2.2-bländare och 1,22 µm pixelstorlek. Det är tydligt att iPhone 14 Pro har högre upplösning i sina sensorer jämfört med iPhone 13 Pro vilket ger skarpare bilder och videoinspelningar som är mer detaljerade och levande.

Längre batteritider

Iphone 13 Pro och Iphone 14 Pro har båda en imponerande batteritid. Iphone 13 Pro har en uppskattad batteritid på upp till 22 timmar, medan Iphone 14 Pro har en uppskattad batteritid på upp till 23 timmar. Det är också viktigt att notera att beroende på hur man använder telefonen så kan batteritiden variera. Om du ofta använder din telefon för att spela spel eller titta på videor kommer det att ta mer energi från batteriet, vilket leder till kortare batteritid. För de flesta vanliga användare kommer dock både Iphone 13 Pro och Iphone 14 Pro ha mer än tillräckligt med batteri för dagliga aktiviteter.

Har iPhone 14 en ny design?

När det kommer till designen av de olika modellerna finns det ingen större skillnad. De är alla gjorda av samma material och har ungefär samma dimensioner på de olika modellerna. Den enda större skillnaden på desigen är att iPhone 14 kommer i några andra färger. Man kan välja mellan midnatt, stjärnglans, lila, blå och röd medans iPhone 13 finns i färgerna sierrablå, grafit, guld, silver och grön.

Hur mycket skiljer sig priset?

När iPhone 13 pro kom ut låg från priset på cirka 12 000 kronor medan priset på iPhone 14 Pro ligger på ett från pris på 14 000 kronor. En vanlig iphone 14 kommer närmare iPhone 13s originalpris och ligger på 11 900 kronor. Om man har en tight budget eller känner sig nöjd med en vanlig iPhone 13 eller vill ha en mindre mobil som iPhone 13 mini, kan köpa dem för cirka 8 000 -10 000 kronor.

Ska man uppgradera till iPhone 14 pro?

Om du är ute efter den senaste tekniken och vill ha en mobil som kan klara av det mesta, är iPhone 14 Pro det bästa valet. Den har en kraftfull processor som ger snabb prestanda, samtidigt som den har en lätt och elegant design. Mobilen har också en avancerad kamera med möjlighet att ta professionella bilder och videor, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som älskar att ta bilder. Om du letar efter en telefon med modern teknik och bra prestanda, så är iPhone 14 Pro definitivt värt att titta närmare på. Men för vissa är iPhone 13 ett perfekt val, speciellt om man vill ha en mobil med bra kamera och hög prestanda till ett lägre pris. Om man redan har en iPhone 13 får man avgöra själv om de nya funktionerna är värd uppgraderingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X