Blogg

Hur snabbt märker man en könssjukdom?

En sexuellt överförd infektion benämns könssjukdom. Tidigare har en könssjukdom ansetts som en “skamlig” sjukdom. Denna attityd ledde inte till att könssjukdomar fick mindre spridning, utan snarare tvärtom. Med den sexuella frigörelse som ägt rum sedan mitten av 1900-talet har antalet smittade av könssjukdomar ökat. Å andra sidan har medicinska behandlingsmetoder utvecklats, och fördomarna kring könssjukdomar har minskat. Kvinna och man har generellt samma symptom vid könssjukdomar, men vissa skillnader finns. Hur snabbt märker man en könssjukdom? Det beror på, nedan går det att läsa mer om olika könssjukdomar.

Några könssjukdomar omfattas av smittskyddslagen. På 1177 kan man hitta information om könssjukdomar och test som man kan behöva ta. Den som misstänker att den smittats av någon av följande sjukdomar måste testa sig:

  • Gonorré
  • Hepatit B
  • HIV
  • Klamydia
  • Syfilis

Kan man få könssjukdomar med samma partner?

Det enda sättet att bli smittad är om den ena partnern blivit smittad. Smittan överförs vid samlag, smek och oralsex. Den som inte har haft sexuellt umgänge kan naturligtvis inte bli smittad av någon könssjukdom. Man kan inte få könssjukdomar med samma partner om båda begränsar sitt samliv till varandra och båda från början inte har någon smitta.

Vilka symptom ger könssjukdomar?

Vi går igenom de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Vilka är symptomen och hur snabbt märker man en könssjukdom?

Gonnoré kan man ha utan att det märks. Symptomen är annars att det svider vid urinering och att man får flytningar från penis och slida, men även från analöppning.

Hepatit B innebär inflammation av levern. Virus kan ha överförts vid oskyddat sex. Bara hälften av de vuxna som smittats visar symptom. De symptom som förekommer är gulfärgad hy, mörk urin och ljus avföring.

HIV ger vanligtvis inga symptom förrän flera år efter smittotillfället. Vissa tidiga symptom försvinner snabbt men kan vara: feber, ont i halsen samt svullna och ömma lymfkörtlar. Senare symptom innebär att immunförsvaret försämrats och att aids utvecklas.

Klamydia är en infektion där en bakterie sprids genom slid- och analsamlag. Symptomen är sveda vid urinering. Flytningar i underliv och urinrör. Symptom för kvinnor kan även vara blödningar mellan menstruationer.

Syfilis förorsakas av en bakterie. Sjukdomen kan behandlas i ett tidigt skede. De första symptomen uppträder cirka tre veckor efter smittotillfället och består av sår på könsorgan, vid mun och runt ändtarmsöppning.

Hur snabbt märker man en könssjukdom? Det beror alltså på vilken sjukdom man bär på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X