Blogg

Hur många timmar ska man sova?

Sömn är livsviktigt och att sova för lite kan faktiskt leda till att man dör. Det har i alla fall de senaste årens rapporter om kineser som dör på grund av för mycket arbete och för lite sömn bevisat. Men att sömn är viktigt visste man redan innan detta. 

Sömn behövs både för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig från ansträngning och bearbeta intryck. Sover man tillräckligt och bra blir man också mer motståndskraftig mot stress och sjukdomar. Men den stora frågan är “hur många timmar ska man sova?”.

Hur många timmar ska man sova per natt?

Hur många timmar ska man sova som vuxen, är en fråga som det inte finns något exakt svar på då det är individuellt. Men generellt brukar man säga att en vuxen person behöver mellan 6 och 9 timmars sammanhängande sömn per dygn. Det normala för kroppen är att bli trött på kvällen och att vi sover på natten när det är mörkt. Men det går så klart att vända på dygnet och göra tvärt om men det mår kroppen inte lika bra av. 

Hur många timmar ska man sova som barn eller tonåring?

Även för barn och ungdomar är sömnen viktig då både kropp och hjärna behöver återhämta sig från dagens strapatser, bearbeta intryck och lagra kunskap. Sömnen är också viktig då barn och tonåringar växer och tillväxthormon till stor del utsöndras under just sömnen. Men svaret på frågorna hur många timmar ska man sova som 14 åring eller hur många timmar ska man sova som barn beror till stor del på ålder.

Så här mycket sömn behöver barn och ungdomar

  • 0–1 år, 15–18 timmars sömn per dygn
  • 1–3 år, 12–14 timmars sömn per dygn
  • 3–6 år, 11–12 timmars sömn per dygn
  • 6–12 år, 10–11 timmars sömn per dygn
  • 12–18 år, 8–9 timmars sömn per dygn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X