Blogg

Grand design Sverige

Med Mark Isitt som vägledare få vi ta del av ny och spännande arkitektur, personliga boenden och stor design. Marks sätt att ta sig an varje nytt projekt är med entusiasm men också med kritiska ögon. Vi får följa med och se olika byggprojekt i Grand designs Sverige

och deras resultat, kommenterade av Mark som är prisbelönt arkitekturkritiker.

Kort om Grand Design Sverige

Vad är Grand Design Sverige?TV-program om arkitektur och byggande, en realityserie 
Var kan man se Grand Design Sverige?Grand Design Sverige går på TV4
Hur många säsonger?Hittills två säsonger, 2022 blir tredje säsongen
Premiär när?16 november 2020

Grand Design Sverige första säsongen

I första säsongen av Grand design Sverige fick vi följa deltagare som alla hade storslagna byggnadsprojekt och hus utöver det vanliga. Deltagare Sofie och Fredrik t ex byggde ett hus ritat av arkitekt Wingårdh. Det var ett så kallat atriumhus som också skulle vara nedsänkt i berget. Det medförde komplikationer vid byggandet. Många gånger blir byggprojekten både dyrare och tar längre tid än beräknat, så blev det också i detta fallet.

Det är många olika och spännande projekt man får följa. I Åre fick vi se Anders som byggde en fjällhydda för sig och sina barn, i form av ett så kallat A-frame hus, och var deltagare 2020. Man får följa varje deltagare från start till färdigt projekt och vad som händer på vägen, både privat och med bygget. 

Rasmus var snickaren som byggde sitt hus alldeles själv, på lediga stunder. Ett otroligt ambitiöst projekt av en ung kille, som hade ett otroligt driv. Huset var ritat av formgivaren Jonas Bohlin, ett diskret och till synes enkelt hus som smälte väl in i den omgivande skogen. Rasmus ville göra så liten åverkan på platsen som möjligt och fällde minimalt med träd för att ge utrymme åt det 200 m2 stora huset. 

Att bygga själv gjorde att Rasmus tjänade många miljoner, men fick också lägga mycket tid.

Ett annat spännande projekt att följa var på Lidingö, där Maja och hennes man Janne byggde ett hus fast med helt olika visioner. Det blev många diskussioner och åsikterna gick isär. Det blev lika spännande att se projektet utvecklas samtidigt som vi fick följa parets egen utveckling.

Deltagare i säsong ett:

 • Ida och Ebbe, bygger ett hus på Gotland, en lada med Los Angeles-vibb
 • Andina och Johan, vill ha ett minimalistiskt hus på en klippa på Norra Lagnö
 • Rasmus bygger själv sitt hus mitt i skogen
 • Anders bygger fjällhyda i Åre åt sig själv och barnen
 • Maja och Janne har olika visioner av ett hus på Lidingö
 • Sofie och Fredrik satsar på atriumhus nedsänkt i berget

Säsong två av Grand Design Sverige

Eftersom säsong ett av programmet slog väl ut, kom också säsong 2 med fler modiga deltagare och ambitiösa byggprojekt. Det blev Grand Designs Sverige 2021 där vi fick följa paret som byggde om ett vattentorn. Det var Parvi och Henry som hade en dröm att förvandla ett gammalt vattentorn till ett annorlunda drömhem. Varje husprojekt i serien har bjudit på byggnadstekniska utmaningar, så även detta. Men paret följde hela tiden sin vision och höll humöret uppe och lyckades till slut förverkliga sin dröm. Deltagare 2021 är följande:

 • Parvi och Henry, byggde om ett vattentorn till sitt drömboende
 • Danwei och Robert drömmer om ett AI-hus i Danderyd
 • Petra och Jakob, båda ingenjörer, bygger huset i Österåker som de ritat
 • Teresa och Anders vill ha sitt drömhus på en halvö i Kattegatt
 • Roja och Johan bygger naturhuset i Vadstena som är ett hus i ett växthus

Grand Designs Sverige har man kunnat se på TV, och som stream på play. Programledaren Mark Isitt, född 1966, är journalist och författare. Han är svensk-brittisk arkitekturkritiker. Mark är initierad och nyfiken när han samtalar med deltagarna. Att han är kritiker märks när han tycker till om projekten, både positivt och negativt, och blir ibland övertygad, även om han från början var kritiskt.

Allt som oftast är han ändå imponerad av paren och deltagarnas initiativ, uthållighet och idéer.

Förlagan till Grand Design Sverige är Grand Design, den brittiska förlagan, med programledaren Kevin McCloud. Den brittiska versionen sändes första gången 1999 och sänds fortfarande.

Grand Design Sverige 2022 startar den 29 september. Då får vi följa totalt 16 olika hus i olika delar av Sverige. Det är arkitektritade hus och alla är med och tävlar om att bli “Årets Hus” i fyra olika kategorier

 • “Ett med naturen” 
 • “Hus som vågar vara annorlunda” 
 • “Gammalt blir nytt”

 “Fritidshus”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X