Blogg

Fördelar med att bo på landsbygden

Oavsett om du är uppvuxen på landet, eller om du är en stadsbo som funderat på att lämna stan bakom dig, kan det vara kul att lära sig om de mängder av fördelar som en lantlig livsstil för med sig – inte minst för hälsan. Tack vare teknikens framsteg är många av de traditionella nackdelarna – som lägre tillgänglighet till saker som tidigare funnits exklusivt i stadsmiljön – snart ett minne blott tack vare teknikens framsteg.

Onlinetjänster ger tillgänglighet

Nu för tiden behöver man sällan besöka fysiska butiker för att handla saker, vilket innebär att tillgängligheten till varor och tjänster har ökat även på landsbygden. Genom att använda onlinetjänster och e-handel kan man få tillgång till ett brett utbud av produkter och tjänster, oavsett var man bor. Om du vill gå på restaurang eller konsert kan det såklart vara svårt att göra det hemifrån, men även många traditionellt fysiska aktiviteter finns faktiskt online nu för tiden, såsom casino. Utbudet är faktiskt enormt – se bara på Goplay hur många olika alternativ som finns.

Att bo på landsbygden ger dessutom ofta tillgång till sådant som är svårare att komma över i stan, såsom färska livsmedel i form av ekologiskt och lokalproducerade frukter och grönsaker, ägg, kött och mejeriprodukter.

Tystnad och stillhet

På landsbygden är det oftast betydligt tystare än i städer och större samhällen. Du slipper buller från trafik, höga byggnader och ständig rörelse runt omkring dig. I stället kan du höra ljuden av naturen – fåglar som kvittrar, vindens viskningar och tystnaden i skogen på natten. Forskning visar att långa perioder av exponering för ljud och buller kan bidra till stress och hälsoproblem. Därför är det viktigt att ha tillgång till tysta miljöer för att kunna återhämta sig och må bra.

Denna stillhet och fridfullhet kan också påverka din sömn positivt. Studier visar att ljud på natten kan störa sömnen och leda till hälsoproblem. På landsbygden är det oftast betydligt tystare på natten än i städer, vilket kan hjälpa dig att sova bättre.

Lugnare tempo

Livet på landsbygden är ofta mer avslappnat och mindre stressigt än i städer, vilket kan vara till fördel för hälsan och välbefinnandet. Studier visar att höga nivåer av stress och anspänning kan orsaka en mängd hälsoproblem, inklusive högt blodtryck, hjärtproblem, sömnsvårigheter och depression. Med mer utrymme och färre människor runt omkring är det också lättare att hitta stunder av lugn och avskildhet för reflektion eller kreativt arbete.

Lägre omkostnader

Som om inte allt detta vore nog leder boende på landsbygden ofta till lägre levnadskostnader, eftersom maten vanligtvis är billigare och bostadspriserna tenderar att vara lägre än i städerna.  Det innebär att du kan spara pengar på boende och mat, vilket i sin tur gör att du får mer pengar över till annat. Transportkostnaderna kan dock sticka iväg för dem som behöver bilpendla i och med de höga bensinpriserna. Tänk på att lokaltrafiken ofta är ett billigare alternativ, som till exempel Stockholms lokaltrafik.

Närhet till naturen

Forskning visar att kontakt med naturen är viktig för hälsan och välbefinnandet. Studier har exempelvis visat att tid i naturen kan minska stress, öka koncentrationen och förbättra sömnen. Närvaron av grönområden kan också hjälpa till att förbättra den mentala hälsan och reducera depression och ångest.

Att bo på landet ger också möjlighet till att odla egna grönsaker och frukter, något som ofta är svårare att göra i stadsmiljö på grund av begränsade utrymmen och tidsbrist. Att odla sina egna grödor är inte bara en utmärkt aktivitet för hela familjen, utan bidrar också till en mer hållbar livsstil genom att minska ens beroende av produkter från storskaliga industrier.

En annan fördel med att bo nära naturen är att man har tillgång till gott om utomhusmiljöer som kan användas för aktiviteter som cykling, vandring och camping. Det är också lättare att träna utomhus, något som är bra för hälsan och minska symtomen på ångest och depression samt förbättra självkänslan.

Social sammanhållning

Landsbygdsområden är ofta egna samhällen med en stark känsla av tillhörighet och social sammanhållning. Att bo på landsbygden ger möjlighet att bygga upp nära relationer med sina grannar. Detta står i bjärt kontrast till storstäder, som ofta är mer opersonliga och individualistiska. Studier har visat att samhällen med starka sociala band har större sannolikhet att vara framgångsrika och motståndskraftiga, inte minst i kristider.

När går flyttlasset?

Sammanfattningsvis finns en rad fördelar med att bo på landsbygden. Landsbygden erbjuder en unik livsstil som annars kan vara svår att uppleva, med allt från tillgång till naturen, långsammare tempo, lägre levnadskostnader, bättre social sammanhållning och bättre sömnkvalitet än i stan.

Landsbygden är i allmänhet lugnare än städerna och innebär bättre tillgång till färsk mat och lokala produkter. Närheten till naturen ger också möjlighet till utomhusaktiviteter som cykling, vandring och camping som direkt kan bidra till att förbättra både den fysiska och psykiska hälsan. Om du som läser det här är ute efter en förändring av ditt liv till det bättre kanske du ska överväga en flytt till landsbygden. Du lär bli förvånad över hur mycket bättre du mår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

X