BloggTV4 Dömd för Smygreklam i HD

TV4 Dömd för Smygreklam i HD

-

Efter en långdragen rättsprocess har Högsta Domstolen nu dömt TV4 för smygreklam. Livesändningarna av Triss, Lotto och Keno i TV4 Nyhetsmorgon har fastställts som smygreklam för Svenska Spel och ska framöver märkas med spelbolagets varumärke. TV4 kan också tvingas att betala en böter.

TV4 Fälld för Brott mot Radio- och TV-lagen

I många år har Triss-skrapet, Lotto-dragningen och Keno-sändningarna varit ett fast inslag i TV4 Nyhetsmorgon, men nu har TV4 fällts för smygreklam och kommer att behöva märka dessa sändningar som reklam för Svenska Spel. Kanalen har inte märkt dessa sändningar som reklam tidigare och har inte skiljt dem från övrigt programinnehåll, vilket är en överträdelse mot Radio- och TV-lagen 8 kap. 5§.

En Långdragen Rättstvist avslutas

År 2019 lämnade Branschföreningen för Onlinespel, BOS, en anmälan till Konsumentombudsmannen, KO, som under år 2020 genomförde en granskning av TV4-sändningarna. KO fastställde att sändningarna bröt mot Spellagen på två punkter: saknad av uppgifter om 18-årsgränsen och kontaktuppgifter till Stödlinjen samt saknad av reklammärkning och avsändare.

Svenska Spel och TV4 hävdade under hela rättsprocessen att granskningen och kravet på att offentliggöra avtalet strider mot yttrandefrihetslagen, men efter flera omgångar i domstolarna vann KO tvisten och TV4 blev dömt för smygreklam.

En Pressad Situation för Statens Spelbolag

Påtryckningarna på staten att sälja ut Svenska Spel har ökat de senaste månaderna, inte minst från BOS vd Gustaf Hoffstedt som anser att den nya regeringen bör dra en skarp linje mellan att vara ett lagstiftande organ och ett vinstdrivande spelföretag.

Trech.se har varit i kontakt med Johannes Bergkvist, grundare av casinoutansvensklicens.one, och enligt honom är det förfärligt att se hur TV4 och Svenska Spel har tillåtits kringgå lagen och bedriva smygreklam under så lång tid. Han anser att det är en skam för rättsväsendet att det har tagit så lång tid att komma till en dom och att det är en fara för samhället att tillåta sådana praktiker.

Senaste nytt

Säkerställ din ekonomiska framtid – prioritera dina val!

Att säkerställa din ekonomiska framtid är viktigt för att du ska kunna nå dina mål. Det innebär att det...

Fördelar med att bo på landsbygden

Oavsett om du är uppvuxen på landet, eller om du är en stadsbo som funderat på att lämna stan...

Vad är cobots?

Ordet cobots är en förkortning av de två engelska orden collaborative robots, vilket på svenska betyder samarbetande robotar. Det...

Grand design Sverige

Med Mark Isitt som vägledare få vi ta del av ny och spännande arkitektur, personliga boenden och stor design....

Allt om Åsa Ingrosso

Som maka till restaurangmogulen Emilio Ingrosso har Åsa Ingrosso blivit känd. Åsa, som arbetar med inredning, är en viktig...

Bun Meat Bun – nu inte bara i Farsta

Två hamburgerentusiaster, kött, bröd och en gemensam dröm om riktigt goda burgare. Så började sagan om Bun Meat Bun....

Måste läsning

Säkerställ din ekonomiska framtid – prioritera dina val!

Att säkerställa din ekonomiska framtid är viktigt för att...

Fördelar med att bo på landsbygden

Oavsett om du är uppvuxen på landet, eller om...

Relaterat
till dig