BloggRoald Dahl – stridspiloten som blev världskänd barnboksförfattare

Roald Dahl – stridspiloten som blev världskänd barnboksförfattare

-

Roald Dahl var en brittisk författare och poet verksam mellan åren 1942–1990. Han skrev främst fantasy för barn och ungdomar, där de mest kända titlarna är Kalle och chokladfabriken, Matilda och Häxorna. Hans böcker har sålts över världen i mer än 250 miljoner exemplar. 

Snabbfakta om Roald Dahl 

YrkesverksamMellan åren 1942–1990
Böcker Roald Dahl har skrivitKalle och chokladfabriken, Matilda, Häxorna, James och jättepersikan, Den fantastiska räven, Danny – bäst i världen, Herr och fru Slusk, Jojjes ljuvliga medicin, SVJ (och många fler)
Antal sålda böcker>250 miljoner exemplar världen över
Genre Science fiction och fantasy för barn och ungdom

Roald Dahl skrev böcker som krigsskadad

Roald Dahl var en brittisk författare, också verksam som poet. Båda hans föräldrar var ursprungligen från Norge, men Roald föddes i Storbritannien 1916 och dog 74 år gammal år 1990. 

När andra världskriget bröt ut var Roald Dahl 23 år gammal. Han utbildades snabbt till stridspilot inom Royal Air Force och tjänstgjorde tills han blev skadad i slutet av andra världskriget. Det var efter hans återvändande från kriget som han påbörjade sin författarkarriär. 

Roald Dahl och hans mörka humor

De mest kända böckerna är Kalle och chokladfabriken, Häxorna och Matilda, vilka alla är barnböcker som numera är klassiker. Roald Dahl skrev främst science fiction och fantasy för barn och ungdomar, men har även gjort litteratur för vuxna. Hans böcker är skruvade och bisarra med mycket mörk humor – men med ett varmhjärtat budskap. Ofta porträtteras de vuxna karaktärerna som elaka, och Dahl tar alltid barnens parti i sina berättelser. Men i slutänden är det inte synd om barnen; på ett eller annat uppfinningsrikt sätt lyckas de överlista de vuxna. 

British Books Award – ett av många priser

Hans böcker är högt älskade av både barn och vuxna och han har fått många priser och utmärkelser över åren, bland annat:

  • Edgar Allan Poe Award, år 1953, 1959 och 1980
  • World Fantasy Award for Life, år 1983
  • The Whitbread Award, år 1983
  • British Books Award: Children’s Author of the Year, år 1990
  • Place number 16 in The Times’ 50 Greatest British Writers Since 1945, år 2008 

Kalle och chokladfabriken – bok och film 

Kanske är barnboken Kalle och chokladfabriken, med originaltitel Charlie and the chocolate factory, den mest kända boken av Roald Dahl. Den är illustrated av Faith Jones och gavs ut 1964 i Storbritannien, och först 1976 på svenska i översättning av Viveka Tunek på Bo Cavefors Bokförlag. 

Boken har filmatiserats två gånger: år 1971 med Gene Wilder som Willy Wonka, och år 2005 med Johnny Depp i huvudrollen. Båda gångerna blev filmens titel Willy Wonka och chokladfabriken. 

Kalle och chokladfabriken i sammanfattning 

Kalle och chokladfabriken handlar om den fattiga men mycket omtänksamma pojken Kalle. Kalle älskar choklad, men får bara choklad en enda gång om året – på sin födelsedag. När världens största chokladfabrik, som ägs av Willy Wonka, lottar ut biljetter till en guidad rundtur på chokladfabriken har Kalle tur och hittar en av biljetterna. Väl inne på fabriken får besökarna smaka på Willy Wonkas chokladskapelser, men de besökare som uppför sig illa och till exempel smakar på godisprototyper blir utsatta för makabra olyckor. Det slutar med att Kalle, som uppför sig väl, får ärva hela chokladfabriken. 

Roald Dahls Häxorna – en originell klassiker

Det är många av Roald Dahls böcker som blivit film. Även den mycket omtyckta och originella boken Häxorna från 1983, illustrerad av Quentin Blake och med originaltiteln The Witches, har blivit film två gånger.

År 1990 gjordes filmen The Witches med Anjelica Houston i huvudrollen som Storhäxan. Men det finns även en nyare tappning som kom 2020, regisserad av Robert Zemeckis och med Anne Hathaway som Storhäxan. 

Boken, som filmatiseringarna baseras på, handlar om en pojke som måste flytta till ett engelskt hotell med sin mormor efter föräldrarnas dödsolycka. Det är på samma hotell som landets häxor råkar ha sitt stormöte. Det visar sig att häxor hatar barn, och pojken försöker stoppa häxornas hemliga plan på att göra sig av med alla barn i England. 

Senaste nytt

Säkerställ din ekonomiska framtid – prioritera dina val!

Att säkerställa din ekonomiska framtid är viktigt för att du ska kunna nå dina mål. Det innebär att det...

Fördelar med att bo på landsbygden

Oavsett om du är uppvuxen på landet, eller om du är en stadsbo som funderat på att lämna stan...

Vad är cobots?

Ordet cobots är en förkortning av de två engelska orden collaborative robots, vilket på svenska betyder samarbetande robotar. Det...

Grand design Sverige

Med Mark Isitt som vägledare få vi ta del av ny och spännande arkitektur, personliga boenden och stor design....

TV4 Dömd för Smygreklam i HD

Efter en långdragen rättsprocess har Högsta Domstolen nu dömt TV4 för smygreklam. Livesändningarna av Triss, Lotto och Keno i...

Allt om Åsa Ingrosso

Som maka till restaurangmogulen Emilio Ingrosso har Åsa Ingrosso blivit känd. Åsa, som arbetar med inredning, är en viktig...

Måste läsning

Säkerställ din ekonomiska framtid – prioritera dina val!

Att säkerställa din ekonomiska framtid är viktigt för att...

Fördelar med att bo på landsbygden

Oavsett om du är uppvuxen på landet, eller om...

Relaterat
till dig