BloggMatilda Matsedel hjälper dig att hålla koll på menyn

Matilda Matsedel hjälper dig att hålla koll på menyn

-

Med familjemedlemmar som äter på olika platser under dagen är det svårt att veta vad alla har fått i sig och vad man ska laga på kvällen. Som tur är finns en lösning: med onlineverktyget Matilda Matsedel kan du snabbt se vad som står på menyn på många skolor och vårdinrättningar i landet, från Halmstad i söder till Boden i norr.

Snabbfakta om Matilda Matsedel

Vad är Matilda Matsedel?Matilda Matsedel är en tjänst som hjälper dig att snabbt ta reda på menyn på olika skolor och vårdinrättningar i Sverige.
Vem kan använda Matilda Matsedel?Vem som helst som har en dator med internetuppkoppling kan använda verktyget. Matilda Matsedel finns även som app som du kan ladda ner till din telefon.
Var finns Matilda Matsedel?Du hittar verktyget via webmenu.foodit.se, eller där du laddar ner appar.
Vilka menyer finns med i Matilda Matsedel?I Matilda Matsedel hittar du menyer för ett stort antal skolmatsalar och vårdinrättningar över hela Sverige. Vissa kommuner och regioner använder andra system, så det är inte säkert att Matilda används just hos dig, men bor du till exempel i Borlänge eller Gnosjö är chansen stor att du hittar de menyer du är intresserad av.

Matilda Matsedel i skolor och förskolor

På vissa orter, som exempelvis i Borlänge och Gagnef i Dalarna, används Matilda Matsedel mest i skolor och förskolor. Här är det alltså främst föräldrar som har glädje av detta verktyg, och självklart också äldre skolbarn som kanske själva har en telefon där de kan använda appen och kolla vad de ska få till lunch.

Fler platser där skolmatsalarna använder Matildas Matsedel:

 • Halmstad
 • Falun
 • Tierp
 • Hillerstorp
 • Sölvesborg
 • Lindesberg
 • Ljusdal
 • Öckerö
 • Boden

Matilda Matsedel inom äldreomsorgen

I många kommuner där man använder Matilda Matsedel inom skolan används den också inom äldreomsorgen. Så är det till exempel i Halmstad, Lindesberg och Tierp, där det går att hitta menyer både för skolor och för äldreboenden om man letar i onlineverktyget. Eftersom kommunerna är huvudman både för skolor och äldreomsorg är det kanske inte så konstigt att man ofta väljer att använda samma system inom alla verksamheter.

Matilda Matsedel inom sjukvården

Ansvaret för sjukvården ligger ju som bekant på regionerna och inte på kommunerna. Det är säkert anledningen till att det finns flera platser i Sverige där man använder Matilda Matsedel på sjukhusen men inte inom skolan och äldreomsorgen. Så är det exempelvis i Örebro, där den enda menyn som går att hitta på Matilda Matsedel är menyn på lunchrestaurangerna på Örebro universitetssjukhus.

Det omvända gäller också på många ställen. På de flesta av de orter som nämns i listan längre upp används Matilda Matsedel bara inom skolan och äldreomsorgen, men inte på sjukhus. Ett undantag är Falun, där verktyget verkar användas både av kommunen (på skolor och inom äldreomsorgen) och regionen (i lunchmatsalen Gastronomen på Falu lasarett).

Matilda – mycket mer än bara en matsedel

Det finns många skolor och vårdinrättningar i Sverige som ännu inte verkar ha fått upp ögonen för Matilda Matsedel. Det är synd, då detta onlineverktyg är ett riktigt bra hjälpmedel för alla som snabbt vill kunna ta reda på vad de själva, deras barn, deras äldre släktingar på äldreboende eller deras anhöriga som av olika skäl befinner sig på sjukhus ska få att äta.

Dessutom är Matilda egentligen mycket mer än bara en matsedel. Det är ett helt planeringssystem för måltider, som underlättar arbetet för såväl kökschefen som kökspersonalen och de som ansvarar för planering och ekonomi.

Allt detta går att göra med Matilda:

 • Planera: Det går att planera menyn direkt i systemet med hjälp av Matildas receptbank.
 • Köpa in: Matilda går att koppla direkt till organisationens inköpssystem eller till leverantörernas e-handel.
 • Ta emot beställningar: Måltidsgäster kan se menyn och göra beställningar.
 • Hålla koll på produktionen: Systemet skapar tillagningslistor och annat, baserat på den planerade menyn.
 • Servera och leverera: Systemet hjälper till att hålla koll så att rätt måltid hamnar hos rätt matgäst.
 • Utvärdera: Matilda har rapporteringsfunktioner som hjälper till att utvärdera exempelvis kostnader och matsvinn.

Framtiden

Kommer allt fler att ta hjälp av Matildas tjänster framöver? Den frågan kan man bara gissa sig till ett svar på. Det verkar vara ett riktigt bra verktyg, men å andra sidan verkar många klara sig bra även utan det. Det kan ofta vara smidigt att jobba online, men i ärlighetens namn kanske papper och penna ibland kan fungera minst lika bra.

Senaste nytt

Hur snabbt märker man en könssjukdom?

En sexuellt överförd infektion benämns könssjukdom. Tidigare har en könssjukdom ansetts som en “skamlig” sjukdom. Denna attityd ledde inte...

Johanna Nordström har inga planer på att uppträda i Sälen

Den outstanding populära poddaren och komikern Johanna Nordström reser land och rike runt. Aktuell är hon nu med showen...

Jonna Sima – journalist och ledarskribent

Jonna Sima föddes den 8 december 1980. Hon är främst känd som svensk journalist och, sedan 2018, som ledarskribent...

Omnipollos kyrka – som gjord för öldyrkaren

Omnipollo är Sveriges stora stolthet i ölvärlden. De har byggt upp ett varumärke av klass och en produkt av...

3 spartips du inte får missa

Att spara pengar är enkelt, men bara om man vet hur man gör. De svenska hushållen sparar alldeles för...

En Casio klocka – väl investerade pengar

När det kommer till klockor som drivs av kvartsverk, hör Japanska Casio till en av pionjärerna. De är även...

Måste läsning

Hur snabbt märker man en könssjukdom?

En sexuellt överförd infektion benämns könssjukdom. Tidigare har en...

Johanna Nordström har inga planer på att uppträda i Sälen

Den outstanding populära poddaren och komikern Johanna Nordström reser...

Relaterat
till dig