BloggHur mycket koffein i Redbull?

Hur mycket koffein i Redbull?

-

Försäljningen av energidryck har ökat lavinartat de senaste åren och nått en helt ny kundkrets. Tidigare var målgruppen ungdomar som var vakna hela natten på grund av datorspelande eller rejv-fester. Idag har energidrycken lyfts in i finrummet på ett helt annat sätt och många energidrycker marknadsförs som träningshjälpmedel och som del i en nyttig och balanserad kost. 

Samtidigt har många butiker infört åldersgräns på energidricka. Då ställer man sig frågan “hur mycket koffein i Redbull?”.

Redbull är det populäraste märket på marknaden och 100 milliliter Redbull innehåller 32 milligram koffein. Det är alltså 80 milligram koffein i en Redbull burk på 250 milliliter. Det motsvarar ungefär en vanlig kopp kaffe, i koffeinmängd. Hur mycket koffein är det i en stor Redbull då, alltså en på 473 milliliter? Jo, det är så mycket som 151 mg koffein i en stor burk.

Hur mycket koffein finns i Redbull i förhållande till andra märken?

Hur mycket koffein en burk innehåller varierar kraftigt mellan olika märken. I vissa är det så mycket som 80 milligram koffein per 100 milliliter. Det är alltså 200 gram koffein i en burk som rymmer 250 milliliter. Det motsvarar cirka 2,5 koppar kaffe.

Anledningen till att vissa butiker infört en åldersgräns var för att det larmades om att växande ungdomar drack flera burkar om dagen, vilket kunde medföra skador på hjärtat och hjärnan. Det finns även högstadieskolor som infört stränga regler kring energidricka, eftersom eleverna påverkats märkbart av det höga koffeininnehållet.

För mycket koffein kan ge bland annat hjärtklappning, yrsel, sömnsvårigheter och magproblem. Då barn och ungdomar ofta väger mindre än vuxna kan de påverkas mer. Om man känner ett ständigt behov av att piggas upp under dagarna, eller känner att man inte kan ta sig igenom en dag utan koffein kan det var värt att ta sig en titt på övriga levnadsvanor. 

Senaste nytt

Säkerställ din ekonomiska framtid – prioritera dina val!

Att säkerställa din ekonomiska framtid är viktigt för att du ska kunna nå dina mål. Det innebär att det...

Fördelar med att bo på landsbygden

Oavsett om du är uppvuxen på landet, eller om du är en stadsbo som funderat på att lämna stan...

Vad är cobots?

Ordet cobots är en förkortning av de två engelska orden collaborative robots, vilket på svenska betyder samarbetande robotar. Det...

Grand design Sverige

Med Mark Isitt som vägledare få vi ta del av ny och spännande arkitektur, personliga boenden och stor design....

TV4 Dömd för Smygreklam i HD

Efter en långdragen rättsprocess har Högsta Domstolen nu dömt TV4 för smygreklam. Livesändningarna av Triss, Lotto och Keno i...

Allt om Åsa Ingrosso

Som maka till restaurangmogulen Emilio Ingrosso har Åsa Ingrosso blivit känd. Åsa, som arbetar med inredning, är en viktig...

Måste läsning

Säkerställ din ekonomiska framtid – prioritera dina val!

Att säkerställa din ekonomiska framtid är viktigt för att...

Fördelar med att bo på landsbygden

Oavsett om du är uppvuxen på landet, eller om...

Relaterat
till dig