Då var det dags att besiktiga bilen igen!

Då man har en bil som rullar fint på vägen så kanske man tycker att det där med besiktning av bil varje år är onödigt. Men faktum är att det kan anses vara väldigt bra för säkerheten på våra vägar med besiktning varje år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaha, då var det dags att boka tid för besiktning igen. Det här är knappast något som får folk att hoppa upp och ner av glädje. För många så innebär den årliga proceduren att man måste ta ledigt från jobbet och rodda om schema med lämning och hämtning av barn på förskola och i skola. Men man bör inte se det där med bilbesiktningar som en jobbig sak för det här är faktiskt något som i förlängningen kan rädda liv, kanske till och med ditt eget!

Dags att besiktiga bilen

Det finns de som har stenhård koll på alla datum. De vet när moster Sivs bästa vän fyller år och kommer ihåg varje namnsdag. För den här typen av människor så är det inga problem att hålla ordning på besiktningsperioder. Men för resten av oss så finns de olika besiktningsperioderna att se här. Om du just nu inser att du totalt har glömt bort när du borde ta bilen till kontroll så kan du alltså snabbt ta reda på när det är dags. Sedan är det bara att boka din besiktning smidigt på www.bilprovningen.se och det här sker direkt online så det kan du ta hand om via din dator eller rentav på mobilen.

Varje år eller inte

Har man en ny bil så har man ju tre år på sig innan man måste besiktiga den. Men när en bil väl har passerat fem år så måste man ta den årligen till kontroll och det finns de som kritiserar detta. Man tycker nämligen att bilar idag är så pass bra att de inte behöver kontrolleras så ofta och att det här dessutom kräver så pass mycket administration och arbete att det knappast är det värt. I denna intervju så kan ni läsa om hur transportstyrelsen vill ändra besiktningen till vartannat år. Samtidigt som man kan se fördelarna med det här förslaget så är det ju också så att regelbundna kontroller är viktiga för säkerheten på våra vägar.

Säker trafik

Då bilar kontrolleras årligen så bidrar det till en säkrare miljö i trafiken. Det är inte sällan som en olycka beror på att något brister i bilens teknik. Har man usla bromsar, däck som inte duger och andra brister på bilen så är det här sådant som kan leda till att man halkar av vägbanan, att man kör in i andra fordon och mer. Även om det här inte leder till allvarligare olyckor så är det illa nog och givetvis en kostnad för alla inblandade. Med tanke på detta så kan man tycka att det är en struntsak att en gång per år kontrollera bilen.

Missa inte besiktningen!

Om du tillhör de som alltid glömmer bort viktiga datum och tider så bör du finna ett sätt att råda bot på detta. Du kan till exempel installera ett alarm på din telefon som i god tid talar om att något viktigt är på gång. Några dagar före besiktningen så bör du få en påminnelse om den och så även samma dag. Det här är ett utmärkt sätt att inte glömma bort att ta sig till besiktningsstationen i tid och slippa drop in besiktning som kan leda till att man får sova över i bilen då kön är så lång. Håll ordning på det där med besiktning av bilen så att din bil fortsatt är säker för dig och andra som du möter på vägarna.